Project Beschrijving

Stedekestraat, Tilburg


Aan de Stedekestraat in Tilburg heeft Magis Real Estate in samenwerking met TBV Wonen het initiatief genomen om het voormalige bedrijventerrein te transformeren naar een nieuwe woonomgeving. 


Bestaande context

Het bedrijf Catalonië Glasverpakkingen BV is eind 19e eeuw opgericht als ‘stroohulzenfabriek’. Glazenflessen werden in die tijd namelijk verpakt in hulzen van stro. In de loop der jaren hebben zij zich verder ontwikkeld naar een groothandel van glazen potten en flessen. Een aantal jaar geleden zijn zij daarom ook vertrokken naar een nieuwe locatie, waardoor dit perceel vrijkomt. De oorspronkelijke gevels aan de Stedekestraat blijven gehandhaafd. De daarachter gelegen staalconstructie van de voormalige productiehal zal de nieuwe ‘industrietuin’ karakter geven en bijdragen aan de historische beleving van de plek.

Architectuur

Het betreft een integraal ontworpen plan, waarbij architectuur, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, kunst én cultureel erfgoed samenkomt. Een spannende opgave, die bijdraagt aan de uitdagende verdichtingsopgave waar we in de Gemeente Tilburg voor staan. De drie nieuwe woongebouwen bieden ruimte voor 72 appartementen. Ze zijn ontworpen als kloeke metselwerk volumes, waarbij de galerijen geïntegreerd liggen in het gebouw. Het doorzetten van het gevel-grid geeft de bebouwing eenheid. Fijne belijning in de stalen hekwerken sluit aan op het industriële karakter van het gebied. De plintlagen van de gebouwen worden ieder anders behandeld. Ze zijn gelijk in materialisering, maar krijgen een eigen identiteit door verschillen in metselwerkverbanden. De rollagen ter plaatse van de dakranden geven de gebouwen een duidelijke beëindiging.

Het materiaalgebruik blijft sober: een warme baksteen gecombineerd met groen/grijze kozijnen, hekwerken en pergola’s.

Openbare ruimte

Ieder gebouw krijgt een eigen tuin met bijbehorende identiteit. De industrietuin hoort bij gebouw A. Hier vormt de bestaande staalconstructie het decor. De oude betonvloer van de voormalige industriehal wordt nu gebruikt als bestrating. Uitgezaagde scheggen bieden ruimte voor opgroeiend groen, hierdoor krijgt de tuin krijgt een ruige uitstraling.

De tuin bij gebouw B is geïnspireerd op de kloostertuin van het naastgelegen perceel. Een rondgang in de vorm van een grindpad en een kijktuin van zichtgroen zorgt voor een serene sfeer.

De watertuin bij gebouw C bevat de wadi van het gebied. Deze kan in tijden van veel regenval vollopen, zo vormt het een vijver. In droge tijden kan er juist rondgespeeld worden tussen de verwilderde beplanting.

De nieuwe pergola bij de parkeerstrook vormt een groene buffer tussen het autoparkeren en de bebouwing. 

Dwaalroute

Op grotere schaal haakt het plan aan op de Erfgoed- en Cultuurroute van de gemeente. Via de kloostertuin van het naastgelegen Clarissenklooster kan men dit nieuwe stukje Tilburg betreden, hier is ook ruimte gereserveerd voor openbare kunst die nog invulling zal krijgen. Via een nieuwe doorgang in de oude voorgevel kan men de route vervolgen door de Stedekestraat naar het Wilhelminapark en nabijgelegen musea. De nieuwe poort in de fabrieksgevel is bewust op een afwijkende manier gepositioneerd en gedetailleerd. Zo blijft het duidelijk afleesbaar als een nieuwe toevoeging. Op dezelfde wijze wordt er een doorgang gemaakt in de bestaande kloostermuur. 

Opdrachtgever: Magis Real Estate, TBV wonen

Categorie: wonen | nieuwbouw | openbare ruimte

Status: in ontwikkeling

Jaar: 2022 – heden

In samenwerking met: Studio Redd

situatietekening
benadering vanaf de Stedekestraat
plattegronden
ontwerp schema architectuur
ontwerp schema materiaal en detail
gebouw A - galerij is geintegreerd in de architectuur
pergola rondom parkeerstrook begeleid de route het gebied in en vormt een buffer richting de bebouwing
entree gebouw A
entree gebouw B
concept openbare ruimte ©Studio Redd
industrietuin gebouw A - oorspronkelijke staalconstructie van de vm glashandel Catalonie blijft gehandhaafd
kloostertuin gebouw B - kijkgroen met grote biodiversiteitswaarde
watertuin gebouw C - pergola introduceert de entree
nieuwe dwaalroute door de industrietuin naar de kloostertuin op het aangrenzende perceel
nieuwe doorgang in bestaande gevel, toegang tot de industrietuin
bestaande betonvloer blijft, uitgenomen scheggen bieden ruimte aan opgroeiend groen
nieuwe doorgang in kloostermuur
straataanzicht vanuit Stedekestraat